Hierom moet je de accu preventief testen bij elke beurt

Sinds de komst van de onderhoudsvrije accu's sijpelde de aandacht voor accu's weg. Vervangen en vergeten. Dat kan niet langer, want er wachten autobedrijven grote commerciële kansen.

7 argumenten om een accu te testen

 

  1. “Hoezo, mijn accu is niet goed meer? Hij start toch?” Nu wel, maar doet-ie dat straks op een koude winterochtend ook? Een test liegt niet.
  2. Auto’s met accupech krijgen hun onderhoudsbeurten meestal gewoon op tijd. Meet de accu daarom preventief door.
  3. Met preventieve testen worden defecte accu’s opgespoord voordat ze falen. Dat zorgt op lange termijn voor klantenbinding.
  4. Het testen van een accu kost bij een onderhoudsbeurt nauwelijks tijd.
  5. Bewaar de testuitslagen bij de klantgegevens. Aan het verloop van de meetresultaten zie je het eind van het acculeven aankomen en kun je de klant tijdig vervanging aanbieden.
  6. Maak het printje van de accutest vast aan de factuur, zodat de klant weet wat de conditie van zijn accu is.
  7. “Auto’s hebben toch een accumanagementsensor om de staat van de accu te beschermen?” Vaak wel, maar die systemen werken lang niet altijd feilloos. Vooral bij een oudere accu wordt het passend regelen van het laden en ontladen moeilijk. Meten geeft duidelijkheid.

De accu preventief testen bij elke beurt lijkt misschien overdreven, maar is het niet. Martin Lodewijk (Varta): "Elke accu heeft een bepaalde inwendige weerstand die varieert met leeftijd en veroudering. Door de geleiding te meten via een elektronische tester kunnen we de veroudering bepalen en het risico op uitval voorspelen."

Start/stop-systemen

Start‑stop systemen eisen veel energie en daarom moet het testen van AGM- en EFB-accu's de hoogste aandacht krijgen. Martin Lodewijk (Varta): "In de afgelopen twintig jaar is het aantal elektrische verbruikers met 750 procent toegenomen." De effecten daarvan zie je volgens hem terug in de storingsstatistieken. Maar dan zijn we er nog niet. "Met de introductie van geconnecteerde auto's groeit de vraag naar efficiënte en krachtige accu's nog verder."

Ook de 12V‑accu's in elektrische auto’s moeten regelmatig getest worden, aangezien die accu's van groot belang zijn voor de voeding van boordnetsystemen.

Meer weten over onderhoud aan accu’s, welke accutesters er zijn, hoe je ze gebruikt en welke vuistregels van belang zijn bij het monteren van een nieuwe accu?