Werkplaats van de toekomst

Zo ziet de toekomstbestendige werkplaats eruit

In de werkplaats is de afgelopen tien jaar meer veranderd dan in de halve eeuw daarvoor. Complexe elektronica en elektrische en hybride voertuigen vragen nieuwe vaardigheden van de autotechnicus en kostbare apparatuur. Dan zijn er ook nog het uitkleden van het dealerschap, almaar stijgende bedrijfskosten en een tekort aan vakmensen. Hoe geven we onze werkplaats toekomstperspectief?

Hoe ziet een toekomstbestendige werkplaats eruit? Om dat te ontdekken, gaan we eerst een stukje terug in de tijd. In mei 2019 promoveerde een viertal studenten van de universiteit van St. Gallen op Die Autowerkstatt der Zukunft, een uitgebreid marktonderzoek naar de autowerkplaats van de toekomst. De jonge Zwitsers hebben de keten van autofabrikant tot consument volledig doorgelicht en komen tot interessante conclusies, waarbij digitale ontwikkelingen een belangrijke rol spelen.

'Complexe elektronica en elektrische en hybride voertuigen vragen nieuwe vaardigheden van de autotechnicus en kostbare apparatuur' 

Alle constateringen zijn gebaseerd op uitspraken van experts, van fabrikanten en toeleveranciers tot softwarespecialisten en garagehouders. Een deel van de aangedragen oplossingen ligt al binnen bereik, al zijn deze voor veel ondernemers nog een ver-van-mijn-bed-show of zijn de investeringen te hoog.