Sponsored content

Snap-on I

Snap-on helpt je met een NEN9140 certificaat, maar ook met geïsoleerd gereedschap, acculiften en multimeters

Snap‑on Academy begint met NEN9140

Om te werken aan plug-in hybride en elektrische auto's heb je niet alleen kwaliteitsgereedschap en ‑apparatuur nodig, maar ook kennis. Snap-on helpt met de Snap-on Academy.

Snap-on is de grootste gereedschapsfabrikant ter wereld. Met gereedschap en apparatuur van Snap‑on verkort je de doorlooptijd van je werkplaatsklussen en heb je de minste kans om je handen te beschadigen. Op die manier geeft Snap‑on een waardevolle impuls aan de winstgevendheid van het bedrijf. Maar het bedrijf gaat nu een stap verder. "Want als technicus heb je ook de juiste kennis nodig", zegt Marc Kwekkeboom, general manager van Snap‑on Benelux. "Auto's en apparatuur worden steeds geavanceerder en wij willen vakmensen ondersteunen, opleiden en inspireren. Daarom is de Snap-on Academy opgericht; een opleidingsinstituut voor autotechnici."

Snap on Academy logo

 

Eerst spanningsvrij maken

Het programma van de Snap-on Academy biedt trainingen voor technici, die onderhoud en reparatie uitvoeren aan alle soorten auto's, inclusief plug-in hybride en elektrische auto's. De eerste training is de opleiding voor het NEN9140‑certificaat: veilig werken aan e-voertuigen. Het programma bestaat uit een online voorbereiding, een theoretische workshop, een praktijksessie, een afsluitende test en de certificering. Marc Kwekkeboom: "Thuis volg je eerst de voorbereidende online training en daarna volg je de module om VOP, Voldoende Onderricht Persoon, te worden. Daarmee kan je plug-in hybride en elektrische auto's spanningsvrij maken en dat zul je tijdens een praktijkopdracht dan ook moeten aantonen."

Een Voldoende Onderricht Persoon mag alleen auto's spanningsvrij maken; een Vakbekwaam Persoon mag er ook aan werken.

NEN9140-certificaat in één dag

Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren en de arbeidsinspectie vervelende vragen gaat stellen, is het noodzakelijk dat je bij het werken aan plug-in hybride en elektrische auto's beschikt over het NEN9140‑certificaat. Opleidingsinstituut FOM (Focus Op Mobiliteit) heeft samen met de Snap‑on Academy de training opgezet en geeft het NEN9140-certificaat af. FOM zorgt er ook voor dat je de twee modules op één dag kunt halen. Marc Kwekkeboom: "Een Voldoende Onderricht Persoon mag namelijk alleen plug-in hybride en elektrische auto's spanningsvrij maken, maar een VP, een Vakbekwaam Persoon, mag er ook aan werken. Bij de meeste opleiders moet je die VOP‑ en VP‑modules separaat volgen, waardoor je altijd meerdere dagen bezig bent. Dankzij de voorkennis die je al hebt opgedaan via de Snap-on Academy, kun je bij ons aan het eind van de dag examen doen. Als je slaagt, ben je volgens de norm getraind en krijg je het NEN9140-certificaat."

Word expert in EV's

Geen bougies, olie, filters... er zijn autobedrijven die voor hun werkplaatsomzet vrezen. Marc Kwekkeboom: "Maar er komt een EV‑specialisme voor terug. Elektrische auto's hebben airco's die onderhoud vragen, de banden slijten snel en regelmatig moeten er elektronische en mechanische componenten vervangen of geüpdatet worden. Wat we ook van elektrische auto's vinden, één ding is zeker: ze zijn er, ze gaan niet meer weg en het aanbod zal alleen maar toenemen. Waarom zou je dan nog afwachten? Word expert in EV's en hoogspanning met een praktijkgerichte opleiding."

Snap-on II

FOM (Focus Op Mobiliteit) zorgt dat je de VOP- en VP-modules op één dag haalt.

Snap-on III

Een praktijksessie is een onderdeel om het NEN9140-certificaat te halen.

Hoe begin je?

Op de website van de Snap‑on Academy vind je niet alleen online trainingen en leermodules die op zichzelf staan, maar ook voorbereidingen en aanvulling op de praktijklessen. De trainingen zijn voor iedereen toegankelijk; registreren doe je online, waar je altijd weer kunt inloggen om de leerboeken (die online beschikbaar blijven) als naslagwerk te gebruiken. Voor de opleiding voor het NEN9140‑certificaat rekent Snap-on 595 euro (exclusief BTW). Marc Kwekkeboom: "Dat is een scherpe prijs, want veel andere aanbieders rekenen daar 400 euro voor, maar dat is slechts voor de VOP‑module en daarmee kun je de auto alleen spanningsvrij maken."

Blijf investeren

Veilig werken aan plug‑in hybride en elektrische auto's doe je, behalve met een NEN9140‑certificaat, ook met geïsoleerd gereedschap. Snap‑on maakt kunststof ratels, schroevendraaiers, tangen en geïsoleerde doppen, maar ook acculiften en natuurlijk de multimeters waarmee je de isolatie van het hoogspanningssysteem controleert. Marc Kwekkeboom: "Snap‑on blijft bedrijven ondersteunen met gekwalificeerd EV‑gereedschap, maar uiteindelijk is het ook belangrijk dat autobedrijven investeren in de kennis van hun medewerkers."

Kijk op de website van de academy of vraag de Snap‑on Tools franchisenemer in jouw regio naar de mogelijkheden.

 

Dit artikel is gesponsord door Snap-on.